Organické potraviny


Čo vedci testovali?
Predmetom štúdie boli rozdiely medzi organickými a bežne ponúkanými druhmi ovocia, zeleniny a obilnín. Nakoľko odporúčaná dávka jednej až dvoch porcií ovocia a zeleniny denne tvorí veľkú časť nášho jedálnička, je zrejmé, že kvalita týchto potravín má výrazný dopad na celkovú výživu organizmu a zdravotný stav.
 ovocné plátky
V čom sú organické potraviny neprekonateľné?
Organické potraviny obsahujú s bežnými potravinami väčšie množstvo antioxidantov a naopak nižšie množstvá jedovatých kovov a pesticídov.
Porovnávacou analýzou dát sa preukázalo, že miera antioxidantov je vo všetkých druhoch organicky pestovaných plodín vyššia, a to v rozmedzí 19-69%. Je to spôsobené najmä tým, že neboli hnojené za účelom rýchlejšieho rastu. Mnohé z týchto antioxidantov sú priamo spájané so znížením rizika chronických ochorení, vrátane kardiovaskulárnych chorôb či rakoviny.
Zvyšky postrekov sa vyskytujú na bežne dostupných plodinách až 4x častejšie. Ako príklad môžeme uviesť kadmium, ktoré sa síce na našich pultoch nachádza v množstve, ktoré je podľa smerníc stále pod regulačnými limitmi. Znie to povzbudzujúco, ale treba dodať, že kadmium sa z nášho tela nevylučuje a usádza sa v tele.
 
Prečo ľudia volia organické potraviny?
Samozrejme, v popude urobiť niečo zdravé pre seba a svojich blízkych alebo byť jednoducho in, ľudia siahajú po potravinách s nálepkou „organické“. V závislosti na mnohých štúdiách, vykonaných na ľuďoch, pre ktorých organické potraviny nie sú len popudom, ale životným štýlom, sú najčastejšími dôvodmi tieto:
 

  • Zdraviu prospešné potraviny
  • Vyhýbanie sa zvyškom pridaných chemických látok
  • Starostlivosť o životné prostredie a prírodu
  • Lepšia chuť organického jedla
  • Blaho zvierat

 tropické ovoce
Zistili aj niečo negatívne?
Pri celkovo pozitívnom hodnotení organicky pestovaných potravín, sa nedá spochybňovať prínos organické pestovania pre ovocie a zeleninu. Situácia je mierne odlišná pri obilninách. Štúdie ukázali, že obilniny organického pôvodu obsahujú o niečo menej bielkovín ako bežne dostupná produkcia.
 
Kritici tejto štúdie tvrdia, že zatiaľ nevieme aké sú dlhodobé výhody a nevýhody vyplývajúce z diéty na organickej báze a že rozdiely medzi potravinami môžu byť aj výsledkom rôznych odrôd plodín, typu podnebia alebo pôdy. Posúďte však sami čo je pre Vaše telo lepšie!