Netradičné predškolské zariadenia


Keď Vám niekto povie, slovenská materská škola, väčšina z nás si predstaví starú komunistickú budovu so zastaralými spôsobmi vzdelávania. Avšak nie každé predškolské zariadenie musí zákonite vyvolávať v rodičoch pocit, že nechávajú svoje deti v priestoroch, kde spia hlava na hlave na zemi. Príkladom toho je napr. aj materská škola Guliver v Banskej Štiavnici. Táto škôlka vznikla prestavbou rodinného domu, pri ktorom sa zo starej garáže stala presklená miestnosť slúžiaca ako telocvična. Pri výuke detí sa kladie dôraz na individuálny prístup a vyrovnaný dialóg.

sourozenci

Profesionálny tím učiteľov uprednostňuje invenčný postoj k výchove detí, čo veľmi imponuje aj rodičom. Materská škola je zároveň situovaná v dostupnom a krásnom prostredí, kde okrem množstva zelene a preliezok sa deti môžu vyblázniť na prekážkovej alebo „sánkovacej“ dráhe či lezeckej stene. Nakoľko v priestoroch zariadenia je vybudovaný aj bazén so saunou, deti majú možnosť sa zapísať do kurzu plávania. Rodičia tak nemusia svoje deti brať na individuálne lekcie plávania do iného zariadenia. Materská škola Guliver však nie je jediná na Slovensku, ktorá ponúka vysoký štandard výuky a starostlivosti o naše ratolesti.

Čoraz častejšie sa stretávame aj s inými alternatívnymi predškolskými zariadeniami, v ktorých je prvoradý individuálny prístup k deťom, pričom mottom týchto zariadení je, že tradičná forma vzdelávania nie je jedinou formou ako pristupovať k vzdelanosti našich detí.

Počuli ste už o tom, že mnohé predškolské zariadenia ponúkajú pre rodičov také vymoženosti, pri ktorých rodič môže svoje dieťa sledovať online? Hlavne prvé dni v škôlke sú pre deti veľmi stresujúce a ak rodič nemá istotu, že je o jeho dieťa dostatočne postarané, škôlka alebo dokonca aj jasle túto možnosť rodičom poskytnú. Táto vymoženosť je veľkým bonusom hlavne pre skeptických rodičov, ktorí nemajú príliš veľkú dôveru v predškolské zariadenia.

kluci

V praxi to vyzerá tak, že rodič kedykoľvek počas dňa sa môže pripojiť online a pozrieť, či jeho dieťa je v poriadku a pokračovať vo svojej práci kľudne ďalej. Nie som si istá, či aj pre učiteľov je toto sledovanie vyhovujúce, nakoľko sú pod neustálym dohľadom rodičov. Nuž ale, dnešné predškolské zariadenia už nie je možné porovnať s predškolskými zariadeniami v minulosti. nie vyhovujúce, nakoľko sú pod neustálym dohľadom rodičovadeniami v minulosti.