Trstinový cukor je super sladidlo


V dnešnej dobe, kde sa čoraz viac ľudí zaoberá zdravším životným štýlom sa do popredia dostáva trstinový cukor. Trstinový cukor je plnohodnotným sladidlom a dokáže výborne nahradiť kryštálový cukor alebo napríklad aj med. Trstinový cukor sa dá navyše použiť všade tam, kde používame bežný cukor. S trstinovým cukrom sa dá osladiť káva alebo čaj, použiť sa dá aj do pečenia alebo varenie. Aby mal trstinový cukor všetky svoje výživné látky a hodnoty musí byť čisto prírodný a bez rôznych prímesí a chemického zafarbenia. Pravý prírodný trstinový cukor pochádza z exotickej krajiny Maurícius a vyrába sa z rastliny, ktorá sa nazýva cukrová trstina. Cukrová trstina je približne 2 m vysoká rastlina a pestuje sa napríklad aj v Indii, Brazílii, Číne alebo v európskom Španielsku. Na svoj rast potrebuje dostatočne veľký počet slnečného žiarenia a tepla. Prírodný trstinový cukor v sebe obsahuje všetky cenné a účinné zložky pre ľudský organizmus. Trstinový cukor obsahuje fruktózu, glukózu, minerálne látky a tzv. melasu.

cukr hnědý

Dostupnosť trstinového cukru

Trstinový cukor je pomerne veľmi dobre dostupný. Nájdeme ho vo všetkých väčších či menších obchodoch, alebo v obchodoch, ktoré sú špecializované na zdravú výživu. Avšak pri výbere trstinového cukru si pozorne prečítajte etiketu a kúpte si taký trstinový cukor, ktorý nemá ďalšie prímesi. Obchodníci veľmi často iba zafarbia biely rafinovaný cukor karamelom, ktorý potom dostane hnedý nádych a ľahko si ho môžeme zameniť s tým prírodným trstinovým cukrom. Takýto „zafarbený“ trstinový cukor neobsahuje všetky výživné látky, ktoré ho robia zdravším a výživnejším pre ľudský organizmus.

Cena trstinového cukru sa pohybuje od niekoľkých eur, avšak jeho cena sa priamo zvyšuje s jeho kvalitou. Väčšinou býva zabalený v jedno kilogramových baleniach. Avšak v rôznych kaviarničkách alebo podnikoch nájdeme trstinový cukor aj hygienický balený v menších prevedeniach.

hnědý cukr

Trstinový cukor a jeho skladovanie

Trstinový cukor je dobré, tak ako aj kryštálový cukor, umiestniť na tmavé a suché miesto. Najlepšie urobíte ak ho tiež presypete do vzduchotesnej nádoby, aby nezvlhol a nevytvorili sa v ňom tzv. hrudky.

Trstinový cukor do slovenských domácností prináša spoločnosť Korunný cukor, ktorá sa vyznačuje dlhodobou tradíciou a výbornými produktmi. Okrem trstinového cukru ponúka tiež široký sortiment cukrov na sladenie (kryštálový cukor, BIO cukor, ovocný cukor a iné), zaváranie (želírovací cukor) alebo prípravu sirupov či osviežujúcich limonád.

Trstinový cukor je super sladidlo
Ohodnoťte příspěvek